logo blokker

Tablets en telefoons zijn geen speelgoed

Het gebeurt steeds vaker: ouders die hun iPad of smartphone aan hun kind geven zodat zij hun favoriete spelletje kunnen spelen. Op het eerste gezicht niks mis mee. Sommige spelletjes op een tablet of smartphone zijn erg leerzaam en leren een kind ruimer te denken. Toch is het verstandig om je iPad niet zomaar uit handen te geven aan je kind. Het gebeurt namelijk steeds vaker dat kinderen, vaak onbedoeld, allerlei in-game aankopen doen in apps.

Veel spelletjes in de AppStore en Playstore zijn in eersten instantie volledig gratis te downloaden. Echter, door middel van in-game aankopen kan een gratis spelletje opeens toch betaald worden. Deze in-game aankopen worden vaak gedaan om een level verder te komen of om het spelletje nóg leuker te maken. Voor Apple geldt dat 80% van de omzet van de AppStore uit dergelijke in-game aankopen komt.

Heeft u zelf wel een rekening van 100 euro ontvangen van Apple omdat uw kind met uw iPad speelde? Bijvoorbeeld doordat hij of zijn voor 100 euro aan diamanten kocht in het spel Cash of Clans? In veel gevallen kunt u contact opnemen met Apple en wordt het probleem opgelost. Houdt er wel rekening mee dat de verantwoordelijkheid bij de ouders ligt.

Hoe voorkom ik dat mijn kind ongewild geld uitgeeft op mijn tablet of smartphone? Heel simpel, zorg dat dergelijk aankopen niet zonder beveiligingscode gedaan kunnen worden. Voor Apple apparaten ga je naar instellingen -> algemeen -> beperkingen en kies je voor “schakel beperkingen in met een code”. Voor Android apparaten zorg je ervoor dat een wachtwoord vereist is voor aankopen. Een andere optie en misschien veel betere optie is: Zeg “nee” als je kind weer vraagt om jouw tablet, en laat hem of haar weer ouderwets spelen met kastelen, lego, poppen, bordspelen en nog veel meer. Het speelgoed anno 2014 is geavanceerder, slimmer en leuker dan ooit tevoren. Gun jouw kind het allerbeste en schaf een leuk stuk speelgoed aan waar hij of zij écht wat mee kan. Weet je niet wat of waar je dit moet kopen? Check dan Goedkoop Speelgoed voor de beste tips en suggesties voor jouw kind!