logo blokker

Het ontstaan van Playmobil

Playmobil is al meer dan 40 jaar oud. De kleine plastic figuurtjes werden gemaakt door de Duitse firma Geobra en ze zijn ontworpen door Hans Beck. Geobra maakte kunststof speelgoed, zoals hoelahoeps, strandemmertjes, tractoren, etc. Doordat er een oliecrisis kwam in de jaren 70 ging de prijs van kunststof flink omhoog, het werd wel zes keer zo duur. Hierdoor werd het te duur om grote speeltuigen te maken, en zo kreeg Hans Beck de opdracht om klein speelgoed te ontwerpen. Hij kwam op het idee om kleine figuurtjes te maken die kindervriendelijk waren, en waar veel ruimte was voor fantasie. De gezichtjes van de figuurtjes kregen allemaal een mooie glimlach zodat ze er altijd blij uit zagen.

In 1974 kwam Playmobil in de winkels te liggen, als eerst werden de bouwvakkers, ridders en indianen verkocht. In 1976 kwamen er ook vrouwelijke figuurtjes bij. In 1978 werd er voor het eerst een figuur met een donkere huiskleur gemaakt, zo werd Playmobil ook multi cultureel. De Playmobil familie werd in 1981 uitgebreid met kinderen. In 1990 werd er de speelwereld 1-2-3 ontworpen voor de allerkleinsten. Inmiddels zijn er al bijna 4000 verschillende figuren gemaakt en op de markt gebracht.

Hoe wordt het gemaakt?

De Playmobil figuurtjes en voorwerpen worden gemaakt van kunststof. Door een proces waarbij aardolie wordt omgezet naar kunststof, daarna wordt die kunststof verwerkt tot korrels. Deze korrels worden gesmolten, het vloeibare kunststof wordt dan in een vorm gespoten. Vaak bestaat een figuurtje uit zeven verschillende onderdelen, voor elk onderdeel is een aparte vorm nodig om daar het kunststof in te spuiten. Als de figuurtjes eenmaal hard zijn geworden, dan worden ze beschilderd. Vaak heeft het figuurtje al bepaalde kleuren die zijn toegevoegd in de machine, er worden dan nog een aantal details bij op gemaakt. Als dat allemaal klaar is wordt het ingepakt in dozen en naar de winkels vervoert.

Soorten Playmobil

Er bestaan heel veel verschillende soorten Playmobil. Zo heb je het politiekantoor, het koningskasteel, een boerderij, een manege, een kinderdagverblijf, de brandweerkazerne, een luxe villa, en zo zijn er nog veel meer soorten. Bekijk hier ons ruime assortiment aan Playmobil!